понедељак, 30. март 2015.

GRAHAM HLEB SA SEMENKAMA

Graham hleb 5-s
Graham hleb 3-s
U osnovi idu tri šolje brašna, dve šolje kisele vode, so, ulje, prašak za pecivo i šta god želite još po želji.
Treba vam:
  • 4 šolje graham brašna (ako izbegavate pšenicu stavite speltino ili ražano, ili oba)
  • 3 šolje kisele vode
  • kašičica soli
  • po kašika semenki suncokreta i bundeve (golice)
  • prašak za pecivo
  • dve kašike maslinovog ulja
Graham hleb 4-s
Umešaju se prvo suvi sastojci, a onda dodaju kisela voda i ulje. Sve se umeša varjačom i kašikom i prespe u pleh. Ja ovog puta nisam koristila pek papir, jer sam htela da dobijeme lepe, glatke ivice. Samo sam nauljila vatrostalnu činiju, a zatim je pusula brašnom. Višak sam prosula i ulila testo. Vlažnim rukama sam zaravnila površinu, pokrila činiju poklopcem i stavila u rernu.
Pekla sam na 220 stepeni. Plan je bio da ga maltene do kraja pečem pokrivenog, pa onda otkrijem, ali me je testo iznenadilo. Krenulo je toliko da nadolazi da sam ubrzo morala da ga otkrijem. Hleb samo što nije pobegao iz činije :) .
Hleb od graham brasna-s
Za sat vremena je bio gotov, samo je iskliznuo iz činije u čistu krpu. Uvila sam ga i ostavila da se hladi preko noći.
Moram da priznam da je ovaj hleb bio najviši koji sam do sada napravila, ali se uprkos tome lepo sekao i nije bio gnjecav u sredini.
Dorucak sa azdajama1-s-1
I bez problema je stajao tri dana. Niti je počeo da se mrvi, niti se presušio.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар