RECEPT: Napravite sami domaće pecivo za hamburger
Kvalitetno pecivo za hamburgere nekad je teže pronaći od dobrog komada mesa. Naš savjet je da sami napravite domaće pecivo koje će biti lagano i prozračno. Pripremiti tijesto nije teško, ali je potrebno odvojiti malo vremena.
Za sočnost peciva zaslužni su maslac i jaja. Određeni recepti propagiraju korištenje vode, no postoje i oni koji za izradu tijesta koriste isključivo mlijeko.
Dobra ideja je i poigravati se sa začinima. Iako se u originalnom receptu dodaje samo so, dodatak čilija ili bijelog luka u prahu je svakako dobrodošao. Također, umjesto tradicionalnih sjemenki susama, peciva domaće proizvodnje mogu krasiti i druge sjemenke poput maka, lana, suncokreta…
Sastojci za 8 peciva:
1 šoljica vode od 2,5 dl
3 kašike toplog mlijeka
2 kašike suhog ili 1 kocka svježeg kvasca
2 kašika šećera
2 velika jaja
3 kašike glatkog brašna
1,5 kašika soli
3 kašike maslaca
Sjemenke susama
Priprema:
U zagrijano mlijeko umiješati šećer pa nasjeckati svježi kvasac na komade, pokriti ga i pustiti da se diže oko 15 minuta. U međuvremenu izmiješati brašno, so i maslac ručno ili uz pomoć miksera dok se ne postigne mrvičasta struktura. Zatim umiješati kvasac i jedno ulupano jaje. Mijesiti dok se ne formira tijesto (oko 10 minuta).
Od tijesta oblikovati kuglu, vratiti u posudu, pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže oko 2 sata dok ne naraste dvostruko.
Kada se tijesto diglo, podijeliti ga na osam jednakih komada na pobrašnjenoj radnoj plohi. Trik kako napraviti pravilna peciva je lagano spljoštiti svaki komad i zatim povlačiti nepravilne rubove i utisnuti ih u sredinu. Kada je okruglo pecivo formirano, okrenuti ga naopačke i odložiti na papir za pečenje na limu za pečenje i lagano valjati dlanom kako bi zagladili kuglu.
Oblikovana peciva pokriti krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom mjestu 1 do 2 sata. Prije pečenja, peciva premazati umućenim jajetom pomiješanim s malo mlijeka i posuti sjemenkama susama.
Na dno rerne postaviti posudu s vodom, zagrijati na 200 stepeni i peći 15 do 20 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар