MAFIN HLEB OD RAŽANOG BRAŠNA
Ovaj hleb je za dve kategorije ljudi: za one koji imaju mali budžet i za one koji nemaju vremena da čekaju da se hleb ispeče.
Ražano integralno brašno košta maltene kao i obično pšenično, cena mu je oko 60 dinara za jedan kilogram. Heljdino koje je dosta skuplje ne mora da se koristi u velikim količinama, kao ni speltino, čija cena je u poslednjih nekoliko meseci vrtoglavo porasla.
Takođe, ovaj hleb se jako brzo sprema. Ni ja nisam imala vremena, pa sam ga umesto u plehu pekla u kalupima za mafine i samim tim skratila vreme pečenja.
Za mafin hleb vam je potrebno:
- 3 čaše ražanog brašna
- 2 čaše kisele vode
- 1 kašika smrvljenog lana
- pola kašike suncokreta
- po kašike golice (seme bundeve)
- kašičica soli
- polovina praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja
*U pitanju je čaša od kiselog mleka u koju staje dva decilitra
Prvo umešate suve sastojke. Semenke, osim dobrog dela smrvljenog lana, nisam stavljala u brašno, ostavila sam samo za posipanje. Dodala sam ulje i vodu, sve umešala kašikom i punila nauljene kalupe. Napunila sam ih do vrha i stavila u zagrejanu rernu. Pekla sam ih na 220 stepeni oko pola sata.
Uz njih je išla kajgana sa sremušem. Iskoristite ga maksimalno dok ga ima na pijacama.
Нема коментара:
Постави коментар