недеља, 12. април 2015.

Hummus

250-300 gr suvih leblebija
So, biber
soda bikarbona
3 cena belog luka
1 limun
50 gr tahinija (susamova pasta)
1-2 kasike maslinovog ulje extra virigin
mlevena paprika ljuta ili slatka

Potopiti leblebije u hladnu vodu (da bude 3 x vise vode od leblebija),  staviti kasicicu sode bikarbone i ostaviti preko noci, najbolje u frizideru. Sutradan ih procediti, pa kuvati u dosta posoljene vode u koju se doda jos jedna kasicica sode bikarbone (a moze i neke travcice recimo lovor list) na srednjoj teperaturi oko 45-60 minuta, odn. dok mahuna ne omekša. Procediti, izvaditi travcice i sacuvas oko 150-200 ml tecnosti u kojoj se leblebija kuvala.

Beli luk sitno naseckati, a limun iscediti. U blender ubaciti kuvanu leblebiju, 150ml tecnosti od kuvanja, sok od limuna, beli luk, tahini, maslinovo ulje, malo soli i bibera pa sve izblendati dok se ne dobije glatka pasta. Mozda ce morati povremeno da se pogura masa odozgo jer nece odmah blender da povuce sve zbog gustine. A moze i da doda jos tecnosti ako  je previse gusto. Probati pa dodati jos zacina po ukusu.

Humus presputi u neku plicu ciniju poravnati kruzno i odozgo posuti biberom ili mlevenom paprikom i naliti malo maslinovog ulja. Moze da se ukrasi i grancicom presuna i maslinama.

Bon appétit!

Нема коментара:

Постави коментар