Zobeni keksići s cimetom i suhim voćem
- jednostavno
Mirisni, mekani keksići s cimetom i suhim voćem te ostalim kvalitetnim sastojcima, savrseno se spajaju s okusima zimskih čajeva...Umesto šećera koristiti steviju ili neki drugi prirodni zaslađivač!
Sastojci
- 150 grama maslaca
- 100 grama smeđeg šećera
- 50 grama bijelog šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 pune žlice meda
- 150 grama graham brašna
- 100 grama oštrog brašna
- 150 grama zobenih pahuljica
- 1 trećina žličice soli
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica sobe bikarbone
- 150 - 170 grama suhog voća (smokve, šljive, brusnice, marelice)
- 2 jaja
Priprema
- 1.Izradite maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa sjedinjena, dodajte med. U drugoj zdjeli pomiješajte brašna, sodu bikarbonu, sol, cimet, zobene pahuljice te sitno nasjeckano suho voće. Umiješajte maslac sa šećerom u brašno, i na kraju 2 dobro izmućena jaja. Smjesu na sat vremena stavite na hladno. Grabite žličicom i oblikujte kuglice rukama te ih spljoštite na papiru za pečenje s razmakom od 4-5 cm. Pecite na 180°C oko 6-7 minuta (odnosno dok ne počnu tamniti).
- 2.VAŽNO: kad se keksići izvade iz pećnice, jako su mekani i neiskusni bi mogli pomisliti da nisu gotovi te ih još peći i prepeći. Keksići se hlađenjem osuše i očvrsnu!
- 3.Šećer: možete koristiti samo bijeli, samo smeđi šećer, kako vam odgovara. Ja sam koristila muscovado tamni šećer pa su keksići tamni. Muscovado šećer ima grudice koje sam kuhačom pognječila da ne bude tvrdo u keksićima.
- 4.Oblici: smjesa za keksiće je mekana pa je nećete moći valjati i modlicama vaditi. Srca sam radila tako da sam na papir za pečenje prvo stavila modlicu, onda sam kuglicu tijesta stavila u modlicu i natapkala je da dobije oblik srca, a onda skinula modlicu i tako za svako srce.
- 5.Od navedenih sastojaka dobiju se 3 protvanja keksića (s obaveznim razmakom jer keksići se rašire pri pečenju).
- 6.Posip: dodatno možete utisnuti komadiće suhog voća na površinu keksića kako bi bilo još šareniji :)
Нема коментара:
Постави коментар