субота, 21. фебруар 2015.

Vlaške plašinte – Plašinc

Vlaške plašinte
Potreban materijal:
1kg brašna
500ml tople vode
40g kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 jaja
250g sira
svinjska mast ili ulje za prženje
Priprema:
U činiju prosejati brašno. U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa dodatkom šećera i soli, pa ostaviti da kvasac nadođe. Nadošli kvasac sipati u činiju sa brašnom i zamesiti testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste i udvostruči masu, nekih sat vremena. U posebnom sudu izmrviti sir, dodati jaja, pa sve sjediniti i izgnječiti viljuškom. Nadošlo testo izručiti na radni sto posut brašnom i malo premesiti. Od testa odvajati manje komade (loptice – od ove količine testa izade negde oko 15 komada) i svaku oklagijom rastanjiti u krug nekih 3-4mm. Na rastanjeno testo staviti po kašiku mase od jaja i sira i premazati ravnomerno. Krajeve testa savijati ka unutrašnjosti, do centra i formirati plašintu. Peći na zagrejanoj masnoći dok lepo ne porumeni, sa obe strane po par minuta. Pržene plašinte služiti uz kiselo mleko ili jogurt.
Vlaske plasinte
Recept je objavljen i u online časopisu „Mezze“, februar 2013.

Нема коментара:

Постави коментар