понедељак, 16. фебруар 2015.

OVO SE ZOVE ZDRAV ČAJ


Duga je istorija korištenja drveta koje može živjeti i do 3000 godina, masline.
Olive-leaves-hands
Drevni Egipćani koristili su pripravke od maslinovog lišća za mumificiranje.
Stablo masline se u Bibliji spominje više od 1000 puta.
Iako je u današnje vrijeme naglasak maslina dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na fantastična svojstva lista masline.
List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterisjko djelovanje.
Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.
Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sistem, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” holesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu.
Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju. Ukoliko bolujete od neke od sljedećih bolesti korištenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprinjeti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:
olive• SRČANA OBOLJENJA I REGULACIJA OTKUCAJA SRCA
• VISOKE MASNOĆE U KRVI
• ARTEROSKLEROZA
• HERPES
• ARTRITIS
• DIJABETES
• SINDROM HRONIČNOG UMORA
• HEPATITIS A, B I C
• MENINGITIS (VIRUSNI I BAKTERIJSKI)
• VAGINITIS
• BOTULIZAM
• DIFTERIJA
• LISTERIJA
• MALARIJA
• ČIR NA ŽELUCU
• GRIPA
• UPALA MOKRAĆNIH PUTOVA
• ENCEFALITIS
• KLAMIDIJSKE INFEKCIJE
Pretjerano korištenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu te je potrebno postepeno povećavati unos čaja.

Donosimo vam i recept kako je najbolje napraviti čaj i koristiti ga:

Za šolju čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.
Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo.
Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.
Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduprijedili navedene bolesti. Čaj ima blagi okus sa eventualno jedva primjetnom gorčinom.
list masline
Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće (ali nije nužno) kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.
Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na našoj planeti uopšte.

Нема коментара:

Постави коментар