Dimljena butkica na vojvođanski način - pravo zimsko jelo koje greje dušu
Kiseli kupus sa dimljenom butkicom je zimsko jelo koje prija baš svima
Foto: Printscreen/Youtube
Potrebno je:
Veća glavica kupusa
1 dimljena svinjska butkica
300 grama suve slanine
200 grama svinjske masti
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 glavica belog luka
lovorov list, začinska crvena paprika ljuta i slatka, biber u zrnu, mleveni biber.
Priprema: Uzmite 4 velika lista od kupusa i spojite ih u jedan, zatim na tom velikom delu kupusa iseckajte jedan crni luk, belog luka i začina. Stavite butkicu i umotajte je kao sarmu. Šerpu namažite sa mašću, pa u nju stavite umotanu butkicu a šupljine popunite sa ostatkom kupusa, slanine, luka i šargarepe. Nalijte malo vode i gurnite sve u rernu da se krčka dok se butkica ne raspadne od kuvanja. Uživajte.
SASTOJCI: 3 jajeta; 200 ml jogurta; 100 g maslaca;
200 g mrvljenog sira; 200 g kukuruznog brašna; 100 g belog brašna;
1 prašak za pecivo; 100 ml kisele vode, malo soli.
PRIPREMA: Umutite jaja, pa im dodajte sir i jogurt. Smesu dobro izmešajte pa u nju narendajte maslac, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Ako je smesa previše gusta, dodajte joj i malo kisele vode. Sve preručite u kalup za proju pa pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.
петак, 5. јануар 2024.
Najukusniji domaći prebranac: Evo kako se sprema tradicionalni specijalitet za Badnje veče
Sastojci:
700 grama bijelog pasulja Dvije glavice luka Dva lista lovora 100 mililitara ulja 500 grama paradajza pelata Dvije kašike koncentrata paradajza Kašika bijelog sirćeta Šećer So, biber
Priprema:
Pasulj potopite preko noći u vodi, potom procijedite i stavite u veliku šerpu sa vodom i dva lista lovora. Kada provri, smanjite vatru na srednje i pustite da krčka 45-60 minuta, dok ne omekša ali ne počne da se raspada.
Rernu u međuvremenu zagrejte na 175 stepeni, i nasjeckajte crni luk na rebarca. Paradajz pelat pomiješajte sa koncentratom paradajza, sirćetom, vodom, uljem, pola kašike šećera, solju i biberom. Ako želite da bude pikantno, dodajte i malo ljute paprike.
Ocijeđeni pasulj i sos dobro pomiješajte u dubljem sudu za pečenje, stavite ga na širi pleh jer će možda iscuriti tokom pečenja, i potom pecite u rerni otprilike sat vremena, dok se ne karamelizuje na vrhu i oko polovina tečnosti ne ispari.
DO SADA STE SPREMALI PILETINU SA RIŽOM NA POGREŠAN NAČIN…
Sastojci:
3-4 žlice ulja 800 g piletine (batak, zabatak, pileća prsa) 2 žličice Vegete 150 g luka 250 g svježe rajčice 300 g svježe paprike 500 ml vode 1 Povrtna kocka 350 g riže 100 ml Passate
Za posipavanje: 1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema: Na zagrijanom ulju popecite pileće meso, pospite Vegetom, podlijte s malo vode i pirjajte oko 15 minuta. Meso izvadite iz posude i stavite na toplo mjesto. Na istoj masnoći popecite nasjeckani luk i kratko ga popirjajte.
Dodajte rajčice narezane na kockice, a zatim i papriku narezanu na veće kocke i zajedno pirjajte oko 10 minuta. U drugoj posudi zakipite vodu, dodajte kocku i kuhajte 1-2 minute. Na lim (vel. 33×21 cm) rasporedite rižu, po riži rasporedite pripremljenu piletinu, pirjano povrće i zalijte passatom i temeljcem koji ste pripremili od kocki. Ovako pripremljenu rižu pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30min.
среда, 3. јануар 2024.
OBROK ZA ČISTU DESETKU: NEODOLJIVI KROMPIR SA PRELIVOM
Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati. Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati. Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima. Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta. Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite. Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi. Posluživanje
Ovako prirpemljen krompir je sočan i zasitan. Uz neku salatu po želji može zamijeniti obrok.
четвртак, 26. октобар 2023.
Homemade Bread:
Ingredients:
4 cups of flour
1 1/2 teaspoons of salt
1 packet of dry yeast (7 grams or approximately 2 teaspoons)
1 cup of warm water
1/3 cup of oil
Steps:
Activating the Yeast: Begin by dissolving the yeast in 1/4 cup of warm water, which should be precisely between 37°C to 42°C (99°F to 108°F). Add a pinch of granulated sugar to this mixture. This is a crucial step, as the exact temperature will ensure the yeast activates properly. Allow the mixture to rest until the yeast has expanded, which should take about 10 minutes.
Mixing the Dough: On a flat surface or in a large bowl, combine the flour, salt, oil, activated yeast, and the remaining warm water. Start kneading the mixture until all ingredients are fully incorporated and you have a unified dough.
Letting the Dough Rise: Cover the dough with a cloth and allow it to rest and rise. This will take anywhere from 30 minutes to 1 hour.
Shaping the Bread: Once the dough has risen, divide it and shape it into small rolls or any other shape you desire.
Baking: Preheat your oven to 400°F (200°C). Once it reaches the desired temperature, place the shaped dough inside and bake for 10 minutes. After this, lower the oven’s temperature to 350°F (180°C) and continue baking for an additional 20 minutes.
Completion: And just like that, your homemade bread is ready to be enjoyed!
Yield: This recipe will give you approximately 6 to 7 loaves of bread, perfect for sharing with family and friends or enjoying over several days.
понедељак, 23. октобар 2023.
Scalloped Potatoes
Ingredients
4cups thinly sliced potatoes
3tablespoons butter
3tablespoons flour
1 1⁄2cups milk
1teaspoon salt
1dash cayenne pepper
1cup grated sharp cheddar cheese
1⁄2cup grated cheese, to sprinkle on top
How To Make Scalloped Potatoes
In a small sauce pan, melt butter and blend in flour. Let sit for a minute. Add all of cold milk, stirring with a whisk. Season with salt and cayenne. Cook sauce on low until smooth and boiling, stirring occasionally with a whisk. Reduce heat and stir in cheese. Place a half of the sliced potatoes in a lightly greased one quart casserole dish. Pour half of cheese sauce over potatoes. Repeat with second layer of potatoes and cheese sauce. Sprinkle the remaining cheese on top. Top with some paprika for color. Bake uncovered for about 1 hour at 350°F.
субота, 21. октобар 2023.
Zimski hrskavi hleb.
"Cipovka". Hleb iz Vojvodine.
Sastojci-
600gr brasna (tip 400)
500ml tople vode
Suvi kvasac
8g soli.
Malo secera
Priprema-
U 200ml tople vode razmutite pola kasicice secera, malo brasna, kvasac i ostavite sa strane da se aktivira tj. nadodje.
Prosejte brasno i pomesajte ga sa soli a zatim ubacite nadolazeci kvasac unutra.
Promesajte i onda nalivajte polako vodu.
Mesite 15 do 20 min dok testo ne bude glatko ( ako imate mikser 10 min je dovoljno).
Stavite u posudu, pokrijte i ostavite u frizider na 3 sata.
Izvadite ga i ostavite na sobnoj temperaturi jos sat vremena.
Na nabrasnjenoj povrsiti ga blago premesite i prebacite u tepsiju koja moze da se poklopi. Tu ga zarezite ziletom sa strane i ostavite 10 min dok se rerna zagreje
Poklopljen hleb pecite na 200c 20 minuta a zatim sklonite poklopas i pecite jos 20.
Ispecen hleb pustite da odmori makar 30minuta pre secenja.
Uzivajte!
.
.
.