Fantastičan domaći hleb
Hleb je zaista fantastičan, sa neodoljivo hrskavom koricom i mekom, šupljikavom sredinom.
Hleb sam pravila po receptu Zorice Pavlović
450 g brašna
370 ml tople vode
20 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Priprema:
1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera razmrviti sveži kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje na sredini brašna i postepeno sipati pripremljeni kvasac mešajući varjačom. Varjačom dobro izmešati testo, prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti testo 20 minuta.
2. Zatim, mokrim rukama vući testo odozdo na gore sa svih strana, pa gornju stranu okrenuti da bude na dnu vanglice. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti testo da miruje 30 minuta, ponoviti postupak još jedanput i opet ostaviti testo da naraste 30 minuta.
3. Pripremiti jedan list pek papira, posuti ga sa malo brašna i ostaviti na stranu. Na radnu površinu sipati malo više brašna, izručiti testo i sa pobrašnjenim rukama ga blago preklopiti sa svih strana da se dobije loptasti oblik. Prebaciti ga na pek papir i poklopiti nekom plastičnom posudom (ja sam ga poklopila poklopcem od tacne za tortu) i ostaviti da raste pola sata.
4. Posle pola sata prebaciti hleb sa pek papirom u odgovarajuću posudu sa poklopcem (ja sam ga pekla u zemljanoj posudi), posuti ga sa malo brašna i skalperom ili oštrim nožem ga zaseći na nekoliko mesta. Staviti posudu u hladnu rernu i uključiti je na 200 stepeni. Kada se rerna zagreje peći hleb 40 minuta. Zatim skloniti poklopac i vratiti da se peče još 10 minuta, da dobije divnu rumenu boju. Ostaviti ga na rešetku za hleb da se ohladi.U receptu, po kome sam pravila hleb, posuda za pečenje sa poklopcem se stavlja da se zagreje na 200 stepeni, izvadi se pa se prebaci hleb i nastavi pečenje na opisani način.
See translation
Нема коментара:
Постави коментар