субота, 9. мај 2015.

3 ukusna i zdrava recepta od koprive

Mladi listovi i vrhovi koprive mogu biti prava gastro poslastica, stoga se ovog proljeća odlučite za nove kulinarske izazove. 
Listovi koprive ukusni su i vrlo hranjivi, okusom podsjećaju na špinat pa se najčešće i koriste kao njegova zamjena ili zamjena za blitvu u pripremi jela. 
Sadrže zavidne količine željeza, važnih minerala te čak 20 puta više vitamina C od zelene salate pa su izvrsno prirodno sredstvo za liječenje anemije na vašem tanjuru. 
Pomažu čišćenju organizma, ublažavaju osjećaj bolova, smiruju upale i potiču probavu. 
Iskusni kuhari koprivu će znati upotrijebiti u pripravi juha, variva, raznih varijacija štrudli, salata te umaka za rižu i tjesteninu. 
Priznajte, zvuči zdravo i primamljivo i zato vam donosimo tri jednostavna, a ukusna recepta koje možete isprobati već ovog vikenda.


Kremasta juha od koprive


Sastojci: 
  • 20 dkg svježih vrhova koprive 
  • ½ glavice crvenog luka 
  • 2 režnja češnjaka 
  • voda 
  • sol, papar 
  • 1 žlica maslinovog ili kokosovog ulja  
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje 
 
Priprema:
Na ulju prodinstajte usitnjen luk.
Kada luk postane staklast, dodajte dobro oprane listove koprive i češnjak.
Kada osjetite da je češnjak pustio miris, podlijte vodom i kuhajte 10-ak minuta.
Nakon toga juhu izmiksajte i vratite na vatru. 
Ako je pregusta, dodajte još vode, a ako je prerijetka, umiješajte žlicu škrobnog brašna ili psyllium ljuskica razmućenih u vodi. 
Dodajte sol papar, svježi list peršina i vrhnje za kuhanje.
Prokuhajte još nekoliko minuta i juha je gotova.
Poslužite dok je jelo toplo.


Rižoto od kopriva s češnjakom 


Sastojci: 
  • 250 g riže (vrsta po želji)
  • 4 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
  • 3 šake vrhova koprive
  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  •  sol, papar 

Priprema:
Na ulju prodinstajte usitnjen luk.
Kada postane staklast, dodajte dobro oprane listove koprive, kratko prodinstajte, a zatim podlijte toplom vodom. 
Dodajte rižu i začine po želji te kuhajte 15 minuta.
Poslužite dok je topao.


Hrskavi popečci od koprive i mladog luka


Sastojci: 
  • 300 gr mladih vrhova koprive
  • 1 krumpir
  • 2 mrkve
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • krušne mrvice
  • začini – sol, papar

Priprema: 
Mrkvu, krumpir i listove koprive operite, narežite na sitno i stavite kuhati. 
Kuhajte otprilike 15 minuta, izvadite iz vode i zatim dobro procijedite. Po želji, kuhanu mrkvu, krumpir i koprivu možete usitniti štapnim mikserom ili zgnječiti vilicom.  
Narežite mladi luk. 
U posudi izmješajte kuhano povrće s koprivom, mladi luk, zobene pahuljice i kiselo vrhnje te dodajte začine. 
Dobro izradite smjesu, oblikujte popečke uz pomoć krušnih mrvica i pecite ih na srednje ugrijanom ulju dok ne porumene. 
Ukusne popečke možete poslužiti sa zelenom salatom ili preliti umakom i dobili ste izvrsno vegetarijansko jelo. 

Нема коментара:

Постави коментар